Przegrzebki z serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1987
Przegrzebki z serem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g przegrzebek z muszlą
  • 30 dag żółtego sera w plastrach
  • 15 dag pieczarek
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomidor
  • pęczek rukoli
  • pieprz sól

Opis przygotowania:

Przegrzebki oczyścić z części niejadalnych, odciąć od muszli, umyć, posolić, oprószyć pieprzem, wysmarować olejem z obu stron i przełożyć z powrotem do muszli. Pieczarki umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i ułożyć na przegrzebkach. Na pieczarki położyć plastry sera żółtego. Całość włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni, zapiec na złoty kolor i przełożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i ułożyć na środku talerza. Całość przybrać rukolą i pokrojonym pomidorem.

1 komentarz

Przegrzebki z serem to chyba najlepsza forma podawania przegrzebek komus kto jeszcze tego nie sprobował. Ja osobiscie uwielbiam je w kazdej postaci, ale pierwszy raz sprobowalam z serem zapiekane... mniam mniam, teraz moglabym jeść tylko przegrzebki :) szczerze polecam

Podobne przepisy