Esqueixada
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2144
Składniki:
- 300 g wędzonego dorsza
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 suszone pomidory
- 2 dymki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1/2 łyżeczki cukru
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej dymki dodać pokrojony na kawałki szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz suszone pomidory, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wędzonego dorsza połamać na drobne kawałki i dodać do składników. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni, wrzucić tartą skórkę pomarańczową oraz cytrynową i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dobrze wymieszać i dusić przez 1,5 minuty. Uduszone składniki ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Całość zalać pozostałą oliwą i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu podawać do spożycia.
Komentarze (0)