Przegrzebki z serem i kukurydzą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1770
Przegrzebki z serem i kukurydzą
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g sera ricotta
  • 6 mrożonych przegrzebek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 plastry z limonki do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku dodać pokruszony drobno ser ricotta, mieloną paprykę chili, kminek oraz majonez. Składniki te dokładnie rozetrzeć, po czym dodać do nich osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z limonki, a następnie wymieszać i przełożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć i osączyć z wody. Przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami limonki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów