Przegrzebki z serem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1770
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 30 g sera ricotta
- 6 mrożonych przegrzebek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry z limonki do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku dodać pokruszony drobno ser ricotta, mieloną paprykę chili, kminek oraz majonez. Składniki te dokładnie rozetrzeć, po czym dodać do nich osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, sokiem z limonki, a następnie wymieszać i przełożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć i osączyć z wody. Przełożyć je na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć szczyptą soli i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami limonki.
Komentarze (0)