Przegrzebki ze szpinakiem, jabłkiem i kaszanką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3034
Przegrzebki ze szpinakiem, jabłkiem i kaszanką
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 60 g masła
  • 6 przegrzebek
  • 4 jabłka
  • 2 pęta cienkiej kaszanki
  • 2 łyżki koniaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 skórka z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Sok jabłkowy wlać do rondla, dodać do niego koniak, połowę masła, wymieszać i lekko podgrzać na małym ogniu. Zetrzeć 2 jabłka ze skórą na drobnej tarce, dodać je do soku z koniakiem, następnie dodać pokrojoną drobno skórkę z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Szpinak opłukać, osączyć z wody i pokroić w plastry. Natkę pietruszki pokroić drobno, posolić, wymieszać i razem smażyć na pozostałym maśle przez 3 minuty, potem przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej pokrojoną w cienkie plastry kaszankę i podsmażyć najpierw z jednej strony, a potem przewrócić ostrożnie na drugą stronę. Przysmażoną kaszankę przełożyć na szpinak, a 6 plastrów pozostawić do nakrycia przegrzebek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej oprószone pieprzem i solą przegrzebki, smażyć z obu stron na rumiany kolor, potem przełożyć na szpinak z kaszanką i nakryć plastrami kaszanki. Obrać 2 jabłka ze skóry, pozbawić nasion, pokroić w słomkę i wyłożyć na wierzch przegrzebek. Całość zalać sosem z duszonych jabłek i koniaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów