Przegrzebki ze szpinakiem, jabłkiem i kaszanką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3034
Składniki:
- 250 ml soku jabłkowego
- 60 g masła
- 6 przegrzebek
- 4 jabłka
- 2 pęta cienkiej kaszanki
- 2 łyżki koniaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek szpinaku
- 1 skórka z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Sok jabłkowy wlać do rondla, dodać do niego koniak, połowę masła, wymieszać i lekko podgrzać na małym ogniu. Zetrzeć 2 jabłka ze skórą na drobnej tarce, dodać je do soku z koniakiem, następnie dodać pokrojoną drobno skórkę z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. Szpinak opłukać, osączyć z wody i pokroić w plastry. Natkę pietruszki pokroić drobno, posolić, wymieszać i razem smażyć na pozostałym maśle przez 3 minuty, potem przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej pokrojoną w cienkie plastry kaszankę i podsmażyć najpierw z jednej strony, a potem przewrócić ostrożnie na drugą stronę. Przysmażoną kaszankę przełożyć na szpinak, a 6 plastrów pozostawić do nakrycia przegrzebek. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej oprószone pieprzem i solą przegrzebki, smażyć z obu stron na rumiany kolor, potem przełożyć na szpinak z kaszanką i nakryć plastrami kaszanki. Obrać 2 jabłka ze skóry, pozbawić nasion, pokroić w słomkę i wyłożyć na wierzch przegrzebek. Całość zalać sosem z duszonych jabłek i koniaku.
Komentarze (0)