Placki serowe z miodem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 100
Placki serowe z miodem i śmietaną
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 ml kwaśnej śmietany kremówki
  • 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka malin
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 260 g białego twarogu
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Maliny, jagody oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem. Po ubiciu wsypać do tego stopniowo mąkę, cały czas ubijając, aż do wyczerpania składnika. Dodać do tego twaróg i szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na to zmiksowane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia wyłożyć na talerz i polać płynnym miodem wielokwiatowym. Następnie wszystko posypać jagodami, malinami, udekorować świeżą miętą i podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów