Sos jabłkowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2265
Sos jabłkowy
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 dużych jabłek Champion
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka Grand Marnier (likieru owocowego)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • sok z polowy cytryny

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i usunąć gniazda nasienne. Następnie obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszane składniki przełożyć do rondla, zalać wodą, wlać likier owocowy, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i cynamon. Całość dusić przez 20 minut na średnim ogniu. W czasie duszenia wszystko mieszać często drewnianą łyżka, aby składniki się nie przypaliły. Gotowy sos przełożyć do pucharków i podawać do deserów oraz ciast.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów