Sos jabłkowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2265
Składniki:
- 6 dużych jabłek Champion
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka Grand Marnier (likieru owocowego)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z polowy cytryny
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i usunąć gniazda nasienne. Następnie obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszane składniki przełożyć do rondla, zalać wodą, wlać likier owocowy, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i cynamon. Całość dusić przez 20 minut na średnim ogniu. W czasie duszenia wszystko mieszać często drewnianą łyżka, aby składniki się nie przypaliły. Gotowy sos przełożyć do pucharków i podawać do deserów oraz ciast.
Komentarze (0)