Flädlesuppe (zupa naleśnikowa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5515
Składniki:
- 30 g wołowiny bez kości
- 2 łodygi selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 0,5 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- natyka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso dokładnie umyć i osaczyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łodygi selera pokroić w kostkę Mięso pokroić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać wodę mineralną, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ciasto ściągnąć z ognia, pokroić w podłużne plastry o szerokości 2 cm i przełożyć do miski.
Następnie pokrojone wcześniej mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać bulion warzywny, dodać do tego pokrojone łodygi selera, marchew, liście laurowe, ziele angielskie i świeży tymianek. Doprawić do smaku przyprawami, wlać sos sojowy, sos Worcestershire, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski z usmażonym ciastem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać wodę mineralną, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Wyrobione ciasto przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ciasto ściągnąć z ognia, pokroić w podłużne plastry o szerokości 2 cm i przełożyć do miski.
Następnie pokrojone wcześniej mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać bulion warzywny, dodać do tego pokrojone łodygi selera, marchew, liście laurowe, ziele angielskie i świeży tymianek. Doprawić do smaku przyprawami, wlać sos sojowy, sos Worcestershire, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski z usmażonym ciastem.
Komentarze (0)