Polędwica grillowana z warzywami i miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1632
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej
- 30 g bobu
- 30 g zielonych szparagów
- 6 małych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garstka łodyg zielonego groszku do dekoracji
- garstka świeżej mięty
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę dokładnie umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową wysmarować oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Mięso grillować do miękkości, po czym ściągnąć je z grilla, pokroić w plastry i wyłożyć na talerz. Następnie ziemniaki wrzucić do rondla z mocno gorącym olejem i smażyć je do miękkości. Kiedy zmiękną, osączyć je z nadmiaru oleju i dodać do mięsa na talerzu. Potem do kolejnego rondla z gorącym olejem wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz bób. Oba składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do potrawy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, posypać pokrojoną na kawałki miętą oraz udekorować łodygami zielonego groszku.
Komentarze (0)