Polędwica z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3065
Składniki:
- 40 dag polędwice wieprzowej bez kości
- 50 dag ziemniaków
- 4 marchewki
- 5 dag fasolki szparagowej
- 3 rzepy
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka maki
- 0,5 główki młodej kapusty
- sól
- pieprz
- maggi
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i utłuc. Rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni. Polędwicę podzielić na porcję, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć z obu stron na oleju do miękkości mięsa. W czasie smażenie podlać 1 łyżką wody. Usmażone mięso przełożyć na talerz. Do sosu ze smażenia dodać 1 łyżkę mąki, odrobinę wody, wymieszać i zagotować. Marchew podzielić na części, Fasolę pokroić na połowy, rzepę obrać ze skóry, przekroić na połowy, a następnie wydrążyć w nich zagłębienia. Warzywa zalać wodą, lekko posolić i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Marchew i fasolę przełożyć na talerz, a rzepę wrzucić na patelnię i podrumienić na 3 łyżkach oleju. Następnie rzepę wyłożyć razem z ugotowanymi wcześniej ziemniakami na talerz. Młodą kapustę poszatkować, zalać wodą, obgotować na półmiękko i odcedzić. Masło rozpuścić w rondelku, dodać do niego obgotowaną kapustę, doprawić solą, pieprzem i 3-4 kroplami maggi. Wymieszać i trzymać na małym ogniu do 2 minut. Po tym czasie kapustę wyłożyć na talerz. Całość polać sosem z pieczonego mięsa.
Komentarze (0)