Gofry z konfiturą i bitą śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3066
Gofry z konfiturą i bitą śmietaną
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g konfitury truskawkowej
  • 250 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 listki mięty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 gotowa polewa toffi
  • Na ciasto:
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na gofry: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia. Dodać do niej cukier, proszek do pieczenia, roztopione masło, wbić jajko, wlać mleko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto i piec na złoty kolor.

Konfiturę truskawkową i porzeczkową wymieszać ze sobą i nałożyć na wyłożone gofry. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć na konfiturę. Całość polać polewą toffi i udekorować listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów