Gofry z konfiturą i bitą śmietaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3066
Składniki:
- 250 g konfitury truskawkowej
- 250 g konfitury z czarnej porzeczki
- 200 ml śmietany kremówki
- 4 listki mięty
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 gotowa polewa toffi
- Na ciasto:
- 40 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na gofry: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia. Dodać do niej cukier, proszek do pieczenia, roztopione masło, wbić jajko, wlać mleko, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto i piec na złoty kolor.
Konfiturę truskawkową i porzeczkową wymieszać ze sobą i nałożyć na wyłożone gofry. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć na konfiturę. Całość polać polewą toffi i udekorować listkami mięty.
Konfiturę truskawkową i porzeczkową wymieszać ze sobą i nałożyć na wyłożone gofry. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć na konfiturę. Całość polać polewą toffi i udekorować listkami mięty.
Komentarze (0)