Perliczki w maśle pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2251

Składniki:

  • 2 perliczki do 2,4 kg
  • 100 g masło
  • 40 g słoniny
  • 6 dużych pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 marchwie
  • 1 por
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sprawione i oczyszczone z wnętrzności, piór perliczki umyć przełożyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem, przełożyć w całości do odpowiedniego naczynia, obłożyć plastrami słoniny i zapiec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze do 170 stopni. Warzywa dokładnie oczyścić, umyć, marchew pokroić w słupki, por w talarki. 2 cebule obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, po czym dodać 1 łyżkę wody, dusić przez 6 minut, a następnie wlać wino i dusić przez 2 minuty. Duszone warzywa przełożyć do pieczonych perliczek i piec jeszcze przez 20 minut. W tym czasie naciąć pomidory, sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skóry. Cebule obrać, pokroić drobno, razem z pomidorami i masłem zmiksować i polać tym upieczone perliczki. Gotowe podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów