Perliczki w maśle pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2251
Składniki:
- 2 perliczki do 2,4 kg
- 100 g masło
- 40 g słoniny
- 6 dużych pomidorów
- 3 cebule
- 2 marchwie
- 1 por
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sprawione i oczyszczone z wnętrzności, piór perliczki umyć przełożyć, osączyć z wody, natrzeć solą, pieprzem, przełożyć w całości do odpowiedniego naczynia, obłożyć plastrami słoniny i zapiec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze do 170 stopni. Warzywa dokładnie oczyścić, umyć, marchew pokroić w słupki, por w talarki. 2 cebule obrać i pokroić w plastry. Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju, po czym dodać 1 łyżkę wody, dusić przez 6 minut, a następnie wlać wino i dusić przez 2 minuty. Duszone warzywa przełożyć do pieczonych perliczek i piec jeszcze przez 20 minut. W tym czasie naciąć pomidory, sparzyć je wrzątkiem, obrać ze skóry. Cebule obrać, pokroić drobno, razem z pomidorami i masłem zmiksować i polać tym upieczone perliczki. Gotowe podajemy na gorąco.
Komentarze (0)