Placki z soczewicy z awokado i warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 999
Składniki:
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona rzodkiew
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 garstka świeżej roszponki
- sól
- Placki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz awokado umyć i odsączyć z wody. Przygotować placki: soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu przesypać ją do miksera, wsypać do niej proszek do pieczenia i mąkę. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wlać do tego wodę i wymieszać. Wszystko nabrać łyżką i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe placki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz. Sałatę strzępiastą podzielić na liście i dodać do placków na talerzu. Dodać obrane ze skóry oraz pozbawione pestki awokado, pokrojone w plastry zielone ogórki, rzodkiew czerwoną i pomidorki koktajlowe. Całość posypać białym oraz czarnym sezamem i udekorować świeża roszponką.
Komentarze (0)