Placki z soczewicy z awokado i warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 325
Placki z soczewicy z awokado i warzywami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 zielone ogórki szklarniowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona rzodkiew
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 garstka świeżej roszponki
  • sól
  • Placki:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz awokado umyć i odsączyć z wody. Przygotować placki: soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu przesypać ją do miksera, wsypać do niej proszek do pieczenia i mąkę. Dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Następnie całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wlać do tego wodę i wymieszać. Wszystko nabrać łyżką i przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni. Placki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Gotowe placki ściągnąć z patelni i przełożyć na talerz. Sałatę strzępiastą podzielić na liście i dodać do placków na talerzu. Dodać obrane ze skóry oraz pozbawione pestki awokado, pokrojone w plastry zielone ogórki, rzodkiew czerwoną i pomidorki koktajlowe. Całość posypać białym oraz czarnym sezamem i udekorować świeża roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów