Przegrzebki smażone z kalafiorem i czarną truflą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 965
Przegrzebki smażone z kalafiorem i czarną truflą
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 mrożone przegrzebki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • 0,5 łyżeczki mielonej, czarnej trufli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Przegrzebki rozmrozić. Kalafiora oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Następnie kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować je mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, potem wsypać do niego mielone trufle i wlać oliwę z oliwek. Trufle smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego rozmrożone wcześniej przegrzebki. Doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów