Przegrzebki smażone z kalafiorem i czarną truflą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1186
Składniki:
- 4 mrożone przegrzebki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kalafior
- 0,5 łyżeczki mielonej, czarnej trufli
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Przegrzebki rozmrozić. Kalafiora oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Następnie kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zmiksować je mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, potem wsypać do niego mielone trufle i wlać oliwę z oliwek. Trufle smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu, po czym dodać do tego rozmrożone wcześniej przegrzebki. Doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do kalafiora na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)