Przegrzebki z grilla w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1645
Przegrzebki z grilla w sosie
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 4 łyżki oleju
  • natka zielonej kolendry
  • pieprz
  • sól
  • Sos:
  • 150 ml soku cytrynowego
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 ml sosu ostrygowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić. Przygotować sos: cukier brązowy, oraz orzeski ziemne przesypać do miksera. Wlać do tego sok cytrynowy, sos ostrygowy i olej. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w słomkę i dodać do składników w misce. Imbir oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w cienka słomkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozmrożone wcześniej przegrzebki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione wyłożyć na talerz, po czym na to nałożyć wszystkie składniki sosu z lodówki i posypać natką kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów