Przegrzebki z grilla w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1645
Składniki:
- 8 mrożonych przegrzebek
- 4 łyżki oleju
- natka zielonej kolendry
- pieprz
- sól
- Sos:
- 150 ml soku cytrynowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g brązowego cukru
- 50 ml sosu ostrygowego
- 3 cm świeżego imbiru
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przegrzebki rozmrozić. Przygotować sos: cukier brązowy, oraz orzeski ziemne przesypać do miksera. Wlać do tego sok cytrynowy, sos ostrygowy i olej. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w słomkę i dodać do składników w misce. Imbir oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w cienka słomkę i dodać do całości. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozmrożone wcześniej przegrzebki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione wyłożyć na talerz, po czym na to nałożyć wszystkie składniki sosu z lodówki i posypać natką kolendry.
Komentarze (0)