Makaron zawijany z jajkiem i krewetkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1047
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego nitki
- 300 ml bulionu warzywnego
- 250 ml sosu tajskiego
- 30 g jedwabistego tofu
- 20 g kiełków fasoli mung
- 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
- 4 jajka
- 2 mrożone krewetki tygrysie
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew do dekoracji
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki.
Opis przygotowania:
Szczypiorek, marchew oraz kiełki fasoli mung umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Dwie łodygi szczypiorku pozostawić do dekoracji potrawy. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i pozostawić ja do dekoracji potrawy. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego oczyszczone wcześniej krewetki i smażyć je przez
minutę. Po tym czasie wsypać do tego makaron ryżowy i dodać pokrojone drobno tofu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem tajskim i sosem z tamaryndowca. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie, dodać do niego pokrojony szczypiorek, wymieszać i przełożyć go wraz z krewetkami na talerz.
Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na makaron z krewetkami na talerzu. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi i kiełkami fasoli mung.
Gotową potrawę udekorować szczypiorkiem, startą marchewką oraz natką zielonej pietruszki.
minutę. Po tym czasie wsypać do tego makaron ryżowy i dodać pokrojone drobno tofu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem tajskim i sosem z tamaryndowca. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie, dodać do niego pokrojony szczypiorek, wymieszać i przełożyć go wraz z krewetkami na talerz.
Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na makaron z krewetkami na talerzu. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi i kiełkami fasoli mung.
Gotową potrawę udekorować szczypiorkiem, startą marchewką oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)