Makaron zawijany z jajkiem i krewetkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1047
Makaron zawijany z jajkiem i krewetkami
fot. siraphol (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego nitki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml sosu tajskiego
  • 30 g jedwabistego tofu
  • 20 g kiełków fasoli mung
  • 20 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 4 jajka
  • 2 mrożone krewetki tygrysie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu z tamaryndowca
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew do dekoracji
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki.

Opis przygotowania:

Szczypiorek, marchew oraz kiełki fasoli mung umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Dwie łodygi szczypiorku pozostawić do dekoracji potrawy. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i pozostawić ja do dekoracji potrawy. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego oczyszczone wcześniej krewetki i smażyć je przez
minutę. Po tym czasie wsypać do tego makaron ryżowy i dodać pokrojone drobno tofu. Całość zalać bulionem warzywnym, sosem tajskim i sosem z tamaryndowca. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić do miękkości makaronu. Kiedy makaron zmięknie, dodać do niego pokrojony szczypiorek, wymieszać i przełożyć go wraz z krewetkami na talerz.

Jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać na rozgrzaną drugą patelnię bez tłuszczu. Jajka smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na makaron z krewetkami na talerzu. Wszystko posypać tłuczonymi orzechami ziemnymi i kiełkami fasoli mung.

Gotową potrawę udekorować szczypiorkiem, startą marchewką oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów