Przegrzebki z rzodkiewką i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2025
Przegrzebki z rzodkiewką i boczkiem
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml wódki ryżowej
  • 20 g gotowanego boczku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 8 przegrzebek mrożonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża rzodkiew Agata
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Wódkę ryżową zmieszać z sosem sojowym i rozgrzać na patelni. Rzodkiew umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć ją pieprzem oraz solą i przełożyć na patelnię. Rzodkiew smażyć z obu stron do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy, potem wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić, posolić i przełożyć na patelnię. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym wyłożyć na rzodkiew. Boczek pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów