Przegrzebki z rzodkiewką i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2025
Składniki:
- 100 ml wódki ryżowej
- 20 g gotowanego boczku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 8 przegrzebek mrożonych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża rzodkiew Agata
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Wódkę ryżową zmieszać z sosem sojowym i rozgrzać na patelni. Rzodkiew umyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Oprószyć ją pieprzem oraz solą i przełożyć na patelnię. Rzodkiew smażyć z obu stron do czasu, aż zmieni kolor na ciemniejszy, potem wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, oczyścić, posolić i przełożyć na patelnię. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym wyłożyć na rzodkiew. Boczek pokroić w plastry i dodać do całości. Wszystko posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)