Fesenjan

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3474
Fesenjan
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml soku z granatu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szklanki mielonych włoskich orzechów
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki szałwii do dekoracji
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka, zielony koperek oraz liście szałwii umyć i osaczyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodać do niej pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać mielone orzechy, zalać wodą, sokiem z granatu i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno koperkiem oraz udekorować liśćmi szałwii.

Komentarze (0)