Fesenjan
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3474
Składniki:
- 100 ml soku z granatu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki mielonych włoskich orzechów
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki szałwii do dekoracji
- 1,5 szklanki wody
- 1 cebula
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka, zielony koperek oraz liście szałwii umyć i osaczyć z wody. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie dodać do niej pokrojone mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać mielone orzechy, zalać wodą, sokiem z granatu i zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno koperkiem oraz udekorować liśćmi szałwii.
Komentarze (0)