Jajko z frytkami i paprocią jadalną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1497
Jajko z frytkami i paprocią jadalną
fot. kopachinsky / elements.envato.com

Składniki:

  • 40 pędów paproci jadalnej
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 g kiełków soi
  • 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Ziemniaki, pędy paproć, kiełki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na nim pędy paproci na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, dodać do usmażonych ziemniaków na talerzu i lekko posolić.

Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Wszystko posypać kiełkami soi i pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów