Jajko z frytkami i paprocią jadalną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1469
Składniki:
- 40 pędów paproci jadalnej
- 2 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 2 g kiełków soi
- 2 łodygi szczypiorku do dekoracji
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ziemniaki, pędy paproć, kiełki oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do miękkości. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na nim pędy paproci na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, dodać do usmażonych ziemniaków na talerzu i lekko posolić.
Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Wszystko posypać kiełkami soi i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i smażyć na nim pędy paproci na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, dodać do usmażonych ziemniaków na talerzu i lekko posolić.
Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i smażyć do chwili, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Wszystko posypać kiełkami soi i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)