Grillowany kotlet schabowy w sosie z granatów

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1524
Grillowany kotlet schabowy w sosie z granatów
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 4 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na sos:
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 1 szklanka soku z granatów
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Kotlety schabowe skropić olejem i oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i majerankiem. Następnie przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości mięsa z obu stron. Wtedy ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Wlać do tego bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z granatu i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku miodem, szczyptą soli, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wymieszać z nasionami z granatu i zalać tym mięso na talerzu.

Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów