
Grillowany kotlet schabowy w sosie z granatów
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1389

Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością
- 4 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na sos:
- 2 łyżki nasion z granatu
- 1 szklanka soku z granatów
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Kotlety schabowe skropić olejem i oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i majerankiem. Następnie przełożyć je na ruszt rozpalonego grilla i grillować do miękkości mięsa z obu stron. Wtedy ściągnąć je z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Wlać do tego bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z granatu i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku miodem, szczyptą soli, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wymieszać z nasionami z granatu i zalać tym mięso na talerzu.
Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Przygotować sos: czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Wlać do tego bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem z granatu i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku miodem, szczyptą soli, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wymieszać z nasionami z granatu i zalać tym mięso na talerzu.
Wszystko udekorować gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze (0)