Kutia

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2713
Kutia
fot. Zserghei/ domena publiczna

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanej pszenicy
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka miodu
  • 10 orzechów włoskich
  • 10 migdałów
  • 8 dag rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Pszenicę dokładnie opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Następnie odcedzić ją i zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować przez 40 minut cały czas mieszając, po czym odlać wodę i wystudzić. Mak sparzyć wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Potem zlać wodę, przecedzić przez gazę i zmielić dwukrotnie. Pokroić orzechy, migdały i rodzynki na drobne kawałki. Miód wstawić do ciepłej wody, by sie rozpuścił, a po rozpuszczeniu wszystko wsypać do pszenicy i dobrze wymieszać. Na 2 godziny odstawić do lodówki. Gotową kutię polać śmietaną.

2 komentarze

zamiast pszenicy może być kaszka kus kus- nie robi się twarda od miodu:)