Kutia
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3666
Składniki:
- 1 szklanka łuskanej pszenicy
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka miodu
- 10 orzechów włoskich
- 10 migdałów
- 8 dag rodzynek
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Pszenicę dokładnie opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Następnie odcedzić ją i zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować przez 40 minut cały czas mieszając, po czym odlać wodę i wystudzić. Mak sparzyć wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Potem zlać wodę, przecedzić przez gazę i zmielić dwukrotnie. Pokroić orzechy, migdały i rodzynki na drobne kawałki. Miód wstawić do ciepłej wody, by sie rozpuścił, a po rozpuszczeniu wszystko wsypać do pszenicy i dobrze wymieszać. Na 2 godziny odstawić do lodówki. Gotową kutię polać śmietaną.
Komentarze (2)
super!!!
zamiast pszenicy może być kaszka kus kus- nie robi się twarda od miodu:)