Przegrzebki w pianie jogurtowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1418
Przegrzebki w pianie jogurtowej
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 przegrzebek mrożonych
  • 4 listki szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • Piana jogurtowa:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osaczyć z wody i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, umyć i osączyć z wody. Następnie oprószyć je szczyptą soli oe pieprzu, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, przekroić na połówki, przypalić na otwartym ogniu i dodać do składników.

Przygotować pianę jogurtową: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wsypać curry, szczyptę soli i wlać jogurt. Całość miksować mikserem do utworzenia się piany i zalać nią potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów