Dorsz z ryżem i bazylią w pianie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1587
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- natka zielonej pietruszki
- garść czerwonej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza pokroić na kawałki, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, po czym dodać do tego ziele angielskie, liście laurowe, wsypać przyprawę do ryb i dodać czerwoną bazylię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ryby. Kiedy ryba zmięknie, wtedy odcedzić ją razem z bazylią na sicie i dodać do ryżu na talerzu. Białko jajka zmiksować mikserem ze szczyptą soli i sokiem cytrynowym, aby powstała piana i polać nią potrawę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)