Dorsz z ryżem i bazylią w pianie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1422
Dorsz z ryżem i bazylią w pianie
fot. Silverman68 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka przypraw do ryb
  • natka zielonej pietruszki
  • garść czerwonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Filety z dorsza pokroić na kawałki, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, po czym dodać do tego ziele angielskie, liście laurowe, wsypać przyprawę do ryb i dodać czerwoną bazylię. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości ryby. Kiedy ryba zmięknie, wtedy odcedzić ją razem z bazylią na sicie i dodać do ryżu na talerzu. Białko jajka zmiksować mikserem ze szczyptą soli i sokiem cytrynowym, aby powstała piana i polać nią potrawę. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów