Dorsz w pianie z białka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1869
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rybę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Następnie 1 jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli i pieprzu na talerzu, a na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Filety z dorsza podzielić na porcje, po czym panierować je najpierw w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Panierowane smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki. Białko jajka zmieszać z sokiem cytrynowym, po czym oba składniki zmiksować mikserem i dodać do potrawy.
Komentarze (0)