
Mandu - koreańskie pierogi
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9377

Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g tofu
- 4 g grzybów shitake
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek zielonego szczypiorku
- Ponadto:
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 cytryna
- pęczek szczypiorku
- sałata strzępiasta
Opis przygotowania:
Grzyby, sałatę oraz szczypiorek umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojone na drobne kawałki tofu, grzyby shitake i szczypiorek. Następnie wlać sos sojowy i olej, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i dobrze wymieszać, po czym łyżką nałożyć na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko zawinąć w sakiewki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować przez 5-7 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować sałatą strzępiastą, cytryną i podawać z sosem sojowym oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczypta soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego pokrojone na drobne kawałki tofu, grzyby shitake i szczypiorek. Następnie wlać sos sojowy i olej, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem i dobrze wymieszać, po czym łyżką nałożyć na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko zawinąć w sakiewki i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Całość postawić na średnim ogniu i od chwili zagotowania wody w naczyniu, gotować przez 5-7 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotowe danie udekorować sałatą strzępiastą, cytryną i podawać z sosem sojowym oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)