Larb
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2401
Składniki:
- 200 g łopatki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 liście sałaty
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 szklanka kleistego ryżu
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie pomidory pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Miętę posiekać drobno (zostawić jedynie dwa listki do dekoracji dania). Sałatę wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone w kostkę piersi z kurczaka oraz łopatkę wołową. Pokrojone mięso oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, dodać posiekaną drobno miętę i smażyć przez 30 sekund, a potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na sałatę na talerzu. Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory, marchew, a całość udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)