Fasola z jajecznicą, cebulą i truflami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- 30 g zielonej fasoli szparagowej
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 plastry czarnej trufli
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę umyć, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, po czym razem z ugotowaną wcześniej fasolą smażyć na rozgrzanym maśle przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę szczyptę soli, pieprzu i roztrzepać widelcem. Roztrzepane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do całości na talerzu. Wszystko udekorować plastrami czarnej trufli.
Komentarze (0)