Tortelloni z truflami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 879
Tortelloni z truflami
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 listki świeżej bazylii do dekoracji
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka, mielonych białych trufli
  • Na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 300 g sera ricotta
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki mniejszym kubkiem.
Przygotować nadzienie: szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, rozetrzeć z serem ricotta w misce i nałożyć małą łyżeczką na wycięte krążki ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym uformować z tego uszka, wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do tego ugotowane uszka. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego koncentrat pomidorowy, wymieszać i posypać całość mielonymi truflami. Wszystko smażyć przez 1 minutę, po czym gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować listkami umytymi i osączonymi z wody listkami bazylii.

0 komenatrzy

Podobne przepisy