Przegrzebki smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 9794
Składniki:
- 16 szt. przegrzebek (małże św. Jakuba)
- 1 mango
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże otworzyć, wyciągnąć mięso i opłukać pod bieżącą wodą. Opłukane osączyć z wody. Obrać czosnek, posiekać drobno i zeszklić go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Do czosnku dodać przegrzebki, posolić, oprószyć pieprzem i smażyć z dwóch stron po 2 minuty. Usmażone przełożyć na talerz. Mango i por umyć, a następnie osączyć z wody. Pokrojone obrać ze skóry, pozbawić pestki i pokroić w kostkę. Por pokroić na kawałki. Wlać pozostałą oliwę na patelnię i podsmażyć na małym ogniu mango i por. Usmażone lekko posolić, dodać do przegrzebek i zalać całość sokiem z cytryny. Do spożycia podawać na ciepło.
Komentarze (0)