Przegrzebki z frytkami, rukolą i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2564
Składniki:
- 8 przegrzebek mrożonych
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 pęczek szczypiorku
- pęczek rukoli
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przegrzebki rozmrozić, wyciągnąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych, natrzeć solą oraz pieprzem i zrumienić z obu stron na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zrumienione przełożyć na talerz. Rukolę dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić drobno, dodać do niej kapary osączone z zalewy, podsmażyć na patelni na 1 łyżce rozgrzanego oleju i wyłożyć na przegrzebki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na frytki i zrumienić w mocno rozgrzanym oleju w rondlu, następnie przełożyć na talerz. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)