Przegrzebki z frytkami, rukolą i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2564
Przegrzebki z frytkami, rukolą i kaparami
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 przegrzebek mrożonych
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pęczek rukoli
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przegrzebki rozmrozić, wyciągnąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych, natrzeć solą oraz pieprzem i zrumienić z obu stron na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zrumienione przełożyć na talerz. Rukolę dokładnie opłukać, osączyć z wody, pokroić drobno, dodać do niej kapary osączone z zalewy, podsmażyć na patelni na 1 łyżce rozgrzanego oleju i wyłożyć na przegrzebki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na frytki i zrumienić w mocno rozgrzanym oleju w rondlu, następnie przełożyć na talerz. Całość udekorować drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów