Proso ze szparagami i migdałami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2428
Składniki:
- 300 ml bulionu warzywnego z kostki
- 150 g prosa
- 6 szparagów białych
- 2 łyżki masła
- 1 mały seler
- 1 por mały
- 1 marchew
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Seler i marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Proso opłukać pod bieżąca wodą, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i gotować do czasu, aż napęcznieje i wchłonie cały bulion. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z odcedzonymi warzywami. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Szparagi zalać lekko osoloną woda, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Masło stopić na patelni, potem polać szparagi i wysypać tłuczone migdały. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)