Proso ze szparagami i migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2428
Proso ze szparagami i migdałami
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 150 g prosa
  • 6 szparagów białych
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały seler
  • 1 por mały
  • 1 marchew
  • 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Seler i marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić drobno. Następnie pokrojone warzywa zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Proso opłukać pod bieżąca wodą, zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku solą i gotować do czasu, aż napęcznieje i wchłonie cały bulion. Wtedy ściągnąć z ognia i wymieszać z odcedzonymi warzywami. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Szparagi zalać lekko osoloną woda, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników. Masło stopić na patelni, potem polać szparagi i wysypać tłuczone migdały. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów