Ciabatta z oliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2060
Ciabatta z oliwkami
fot. catlovers / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do posypania blachy do pieczenia
  • 1 masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto znów przełożyć na stolnicę, dodać do niego pokrojone wcześniej czarne oliwki i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrobić, po czym formę do pieczenia wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Do oprószonej formy przełożyć wyrobione ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym wszystko włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów