Ciabatta z oliwkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2251
Składniki:
- 2 łyżki mąki do posypania blachy do pieczenia
- 1 masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 5 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Oliwki osączyć z zalewy i pokroić na drobne kawałki. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczka i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto znów przełożyć na stolnicę, dodać do niego pokrojone wcześniej czarne oliwki i wlać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wyrobić, po czym formę do pieczenia wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Do oprószonej formy przełożyć wyrobione ciasto i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym wszystko włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, formy i przestudzić.
Komentarze (0)