Precle słodkie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3604
Składniki:
- 750 g mąki
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 100 g sparzonych i posiekanych migdałów
- 25 g drożdży
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 0,33 l mleka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodać do nich mąkę, cukier, 2 jajka, szczyptę soli i pozostałe mleko. Wszystko dobrze wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Z ciasta uformować długi rulon, a następnie formować precle. Wysmarować masłem blachę do pieczenia, przełożyć precle i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Roztrzepać 1 całe jajko i wysmarować nim precle i posypać posiekanymi migdałami. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczone przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (1)
bardzo dobre precelki wyszły, polecam