Precle słodkie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3414
Precle słodkie
fot. sictransitgloria / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 100 g sparzonych i posiekanych migdałów
  • 25 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 0,33 l mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozpuścić z 4 łyżkami ciepłego mleka, dodać do nich mąkę, cukier, 2 jajka, szczyptę soli i pozostałe mleko. Wszystko dobrze wymieszać, wyrobić ciasto i pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Z ciasta uformować długi rulon, a następnie formować precle. Wysmarować masłem blachę do pieczenia, przełożyć precle i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Roztrzepać 1 całe jajko i wysmarować nim precle i posypać posiekanymi migdałami. Całość włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczone przestudzić i podawać do spożycia.

Komentarze (1)

bardzo dobre precelki wyszły, polecam

Podobne przepisy

Więcej przepisów