Precle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1911
Precle
fot. Joelk75 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 białka jaj
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywcza i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, zrolować na grubość małego palca i uformować z nich małe precle. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmarować białkiem jaj. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów