Pierożki słodkie z makiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3063
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- mała puszka gotowej masy makowej
Opis przygotowania:
Do przesianej mąki dodać margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować, posypując przy tym mąką. Z rozwałkowanego ciasta powycinać szklanką krążki. Na każdym krążku ułożyć makowe nadzienie i zlepić ozdobnie pierogi. Smażyć w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)