Fasola zapiekana z jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1408
Składniki:
- 600 g czerwonej fasoli w zalewie
- 300 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 3 jajka
- 3 placki tortilli
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka wędzonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wędzoną paprykę chili, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić do tego jajka i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175 stopni. Wszystko piec do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia z kwaśną śmietaną i plackami tortilli.
Komentarze (0)