Fasola zapiekana z jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1138
Fasola zapiekana z jajkami
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 600 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 300 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 placki tortilli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wędzoną paprykę chili, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie dodać do tego osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czarnego, wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić do tego jajka i wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175 stopni. Wszystko piec do chwili, aż jajka całkowicie się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia z kwaśną śmietaną i plackami tortilli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów