Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 381
Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym
fot. Valeria_Aksakova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bazylię oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Piersi z kurczaka oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć je do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek i smażyć przez 30 sekund. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać ją do zeszklonego czosnku i zalać sosem pomidorowym. Fasolę z sosem doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przelać ją do piersi z kurczaka na talerzu. Wszystko udekorować świeżą bazylią i posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów