Kurczak z fasolą w sosie pomidorowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1237
Składniki:
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 300 ml sosu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bazylię oraz natkę zielonej pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Piersi z kurczaka oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć je do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek i smażyć przez 30 sekund. Fasolę odsączyć z zalewy, dodać ją do zeszklonego czosnku i zalać sosem pomidorowym. Fasolę z sosem doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przelać ją do piersi z kurczaka na talerzu. Wszystko udekorować świeżą bazylią i posypać posiekaną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)