Korowaj

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1698
Korowaj
fot. Pkravchenko (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maślanki
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka masła do
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany 12%
  • 0,5 kostki roztopionego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie roztarte drożdże przelać do miski, wsypać do nich połowę mąki, wbić jajka, wlać śmietanę, maślankę oraz miód, dodać do tego rozpuszczone masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać drugą połowę mąki i ponownie wyrobić ręcznie. Wsypać do tego sparzone wcześniej rodzynki, całość jeszcze raz wyrobić, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Z czego większą część ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, a z mniejszej uformować dowolne kształty np. ptaków lub innych zwierząt. Uformowane kształty przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie całość wysmarować białkiem jajka. Ciasto w tortownicy oraz te na blasze do pieczenia wstawić razem do jednego piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i wyłożyć na talerz. Natomiast ciasto z blachy nabić na patyczki szaszłykowe i udekorować tym gotowe ciasto.

Komentarze (0)