Stollen - strucla bożonarodzeniowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1085
Stollen - strucla bożonarodzeniowa
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłego mleka 2%
  • 60 g masła
  • 30 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do piernika
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g marcepanu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 40 g tłuczonych pistacji
  • 40 g płatków migdałowych
  • 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 40 ml białego rumu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ponadto:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem, posypać cukrem. rozmieszać na jednolitą masę, odstawić na 30 minut i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wsypać do tego mąkę, kardamon, przyprawę do piernika, dodać masło, wsypać do tego szczyptę soli, wlać ekstrakt waniliowy i wbić jajko. Całość zmiksować mikserem tak, aby nie było grudek. Następnie nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na wysmarowanym olejem papierze na blasze do pieczenia i rozgnieść na płaskiego placka.

Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego tłuczone pistacje, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny i wszystko skropić rumem i sokiem z pomarańczy. Całość wymieszać i razem z marcepanem nałożyć na rozgnieciony wcześniej placek z ciasta. Ciasto z nadzieniem zawinąć w jeden długi rulon, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie zabrać ściereczkę, a ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, odwinąć z papieru i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów