Stollen - strucla bożonarodzeniowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1378
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 130 ml ciepłego mleka 2%
- 60 g masła
- 30 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki przypraw do piernika
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g marcepanu
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 40 g tłuczonych pistacji
- 40 g płatków migdałowych
- 40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 40 ml białego rumu
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ponadto:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je ciepłym mlekiem, posypać cukrem. rozmieszać na jednolitą masę, odstawić na 30 minut i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wsypać do tego mąkę, kardamon, przyprawę do piernika, dodać masło, wsypać do tego szczyptę soli, wlać ekstrakt waniliowy i wbić jajko. Całość zmiksować mikserem tak, aby nie było grudek. Następnie nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na wysmarowanym olejem papierze na blasze do pieczenia i rozgnieść na płaskiego placka.
Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego tłuczone pistacje, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny i wszystko skropić rumem i sokiem z pomarańczy. Całość wymieszać i razem z marcepanem nałożyć na rozgnieciony wcześniej placek z ciasta. Ciasto z nadzieniem zawinąć w jeden długi rulon, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zabrać ściereczkę, a ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, odwinąć z papieru i obficie posypać cukrem pudrem.
Przygotować nadzienie: rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Dodać do tego tłuczone pistacje, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cytryny i wszystko skropić rumem i sokiem z pomarańczy. Całość wymieszać i razem z marcepanem nałożyć na rozgnieciony wcześniej placek z ciasta. Ciasto z nadzieniem zawinąć w jeden długi rulon, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie zabrać ściereczkę, a ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, odwinąć z papieru i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)