Potrawka z ryżu, kiełbasy i fasoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3703
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 200 ml bulionu warzywnego z kostki
- 40 g kiełbasy śląskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna pieprzu
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- 1 łyżka przecieru koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i wyłożyć na talerz. Fasolę osączyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w kostkę. Natką zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną kiełbasę, natkę zielonej pietruszki i smażyć do zarumienienia kiełbasy. Potem dodać osączoną z zalewy fasolę, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wymieszać i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i oprószyć mieloną papryką chili.
Komentarze (0)