Potrawka z ryżu, kiełbasy i fasoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3703
Potrawka z ryżu, kiełbasy i fasoli
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 200 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 40 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 1 łyżka przecieru koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i wyłożyć na talerz. Fasolę osączyć z zalewy. Kiełbasę pokroić w kostkę. Natką zielonej pietruszki pokroić drobno. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną kiełbasę, natkę zielonej pietruszki i smażyć do zarumienienia kiełbasy. Potem dodać osączoną z zalewy fasolę, przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, wymieszać i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryżu. Potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i oprószyć mieloną papryką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów