Por nadziewany dorszem, papryką i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1352
Składniki:
- 300 g wędzonego dorsza
- 3 czerwone papryki konserwowe w zalewie
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 duży por
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plastry i dodać do posiekanej natki zielonej pietruszki w misce. Dorsza wędzonego pozbawić skóry, ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do składników. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać ze składnikami w misce. Następnie por pokroić na 4 cm kawałki, włożyć go do 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, podzielić na plastry i zawinąć w nie wszystkie wymieszane wcześniej składniki z miski. Całość spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)