Por nadziewany dorszem, papryką i ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1352
Por nadziewany dorszem, papryką i ryżem
fot. Núria Farregut / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego dorsza
  • 3 czerwone papryki konserwowe w zalewie
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 duży por
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plastry i dodać do posiekanej natki zielonej pietruszki w misce. Dorsza wędzonego pozbawić skóry, ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do składników. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać ze składnikami w misce. Następnie por pokroić na 4 cm kawałki, włożyć go do 1,5 l lekko osolonej wody w rondlu i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, podzielić na plastry i zawinąć w nie wszystkie wymieszane wcześniej składniki z miski. Całość spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów