Ser mozarella nadziewany papryką i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2471
Składniki:
- 1 kg sera mozzarella
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
- 2 pieczarki
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ser mozzarella podzielić na porcje i wyżłobić w nim zagłębienia. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, doprawić pieprzem i solą. Przygotować naczynie do zapiekania, na jego spód położyć wyżłobioną część sera, po dokładnym jej rozdrobnieniu, na to wyłożyć zeszklone warzywa oraz pieczarki i całość nakryć serem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ostrożnie wyciągnąć, gdy ser zacznie się rozpływać, następnie przełożyć na talerz, lekko przestudzić i zalać wokół oliwą z oliwek. Wierzch posypać mieloną papryką chili i pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)