Ser mozarella nadziewany papryką i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2471
Ser mozarella nadziewany papryką i cebulą
fot. Le Blagueur ? Paris / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg sera mozzarella
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki chili
  • 2 pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ser mozzarella podzielić na porcje i wyżłobić w nim zagłębienia. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, doprawić pieprzem i solą. Przygotować naczynie do zapiekania, na jego spód położyć wyżłobioną część sera, po dokładnym jej rozdrobnieniu, na to wyłożyć zeszklone warzywa oraz pieczarki i całość nakryć serem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Ostrożnie wyciągnąć, gdy ser zacznie się rozpływać, następnie przełożyć na talerz, lekko przestudzić i zalać wokół oliwą z oliwek. Wierzch posypać mieloną papryką chili i pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów