Por duszony z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2729
Składniki:
- 1 duży por
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 zielony ogórek
- 2 suche kromki chleba
- 2 ząbki czosnku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Por umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki do 3-4 cm, posolić, wrzucić na głęboki, mocno rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na środek talerza. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać i przełożyć na ogórka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Kromki chleba pokruszyć drobno, dodać do zeszklonego czosnku, doprawić pieprzem oraz solą, zrumienić i dodać do kapusty. Całość udekorować zieloną skórką z ogórka.
Komentarze (0)