Por duszony z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2729
Por duszony z kapustą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 duży por
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • 2 suche kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Por umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki do 3-4 cm, posolić, wrzucić na głęboki, mocno rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wyłożyć na środek talerza. Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać i przełożyć na ogórka. Rozgrzać olej na patelni, dodać do niego pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Kromki chleba pokruszyć drobno, dodać do zeszklonego czosnku, doprawić pieprzem oraz solą, zrumienić i dodać do kapusty. Całość udekorować zieloną skórką z ogórka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów