Dorsz w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2869
Składniki:
- 60 dkg filetów z dorsza
- 30 dkg mąki pszennej
- 30 dkg mąki żytniej
- 25 dkg masła
- 20 dkg szynki wędzonej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Z mąki, połowy masła, 1 jajka, połowy szklanki wody, proszku do pieczenia, soli wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Filety z dorsza i szynkę przepuścić przez maszynkę, doprawić solą, pieprzem do smaku. Posiekać drobno natkę pietruszki, dobrze wymieszać z rybą i szynką. Ciasto rozwałkować na grubość do 0,5 cm i podzielić na dwie prostokątne części. Przygotować blachę do pieczenia i wysmarować ją częścią masła. Na wysmarowaną blachę nałożyć jeden kawałek ciasta, uformować go do blachy i nałożyć wyrobioną rybę szynką. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i pozlepiać brzegi. Rozmącić jajko na talerzy i wysmarować nim wierzch ciasta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, włożyć do niego ciasto z ryba i piec około 3 godzin. Podczas pieczenia sprawdzać, aby ciasto się nie przypaliło. Upieczone ciasto polać rozgrzanym masłem i podawać bezpośrednio do spożycia.
Komentarze (0)