Pomidory z jajkiem, ziemniakami i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1794
Pomidory z jajkiem, ziemniakami i boczkiem
fot. La.blasco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 4 pomidory
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody, po czym przekroić je w górnej części i wydrążyć środki. Ziemniaki umyć, zalać 1 l wody i gotować w mundurkach do miękkości. Potem odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do składników. Boczek pokroić w kostkę i połączyć ze składnikami w misce. Całość oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do wydrążonych pomidorów. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° i piec do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów