Pomidory zapiekane z kaszą i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 979
Pomidory zapiekane z kaszą i boczkiem
fot. rezkrr (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g kaszy pęczak
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 duże pomidory
  • 4 kromki razowego chleba
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • świeża bazylia do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pomidory oraz zioła umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do kaszy z boczkiem. Następnie całość przełożyć do wydrążonych wcześniej pomidorów i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości pomidorów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować świeżą bazylią. Gotowe danie podawać z chlebem razowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów