Pomidory zapiekane z kaszą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 979
Składniki:
- 400 g kaszy pęczak
- 250 g wędzonego boczku
- 4 duże pomidory
- 4 kromki razowego chleba
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- świeża bazylia do dekoracji
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pomidory oraz zioła umyć i odsączyć z wody. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 5 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć go z patelni i wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do kaszy z boczkiem. Następnie całość przełożyć do wydrążonych wcześniej pomidorów i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości pomidorów. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować świeżą bazylią. Gotowe danie podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)