Pomidory nadziewane ziemniakami, krewetkami i cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1624
Składniki:
- 12 pomidorów
- 12 mrożonych krewetek
- 2 łyżki masła
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 0,5 kg ziemniaków
- drobny szczypiorek
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, posypać przyprawą do ziemniaków, dodać do tego masło i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę. Ubite składniki przełożyć łyżką do wydrążonych wcześniej pomidorów. Następnie krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i od chwili zagotowania wody, gotować jeszcze przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do całości. Wszystko udekorować plastrami cukinii oraz drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)