Kakigōri (deser japoński)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3973
Składniki:
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- 10 zielonych winogron
- 2 łyżki soku z cytryn
- 1,5 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty Matcha
Opis przygotowania:
Winogrona umyć, pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotowane składniki przelać do dwóch małych naczyń. Do jednego z nich wsypać pokrojone wcześniej winogrona i dodać sproszkowaną herbatę. Następnie składniki te miksować mikserem przez 40 sekund. Zagotowane składniki z drugiego naczynia przestudzić i włożyć do zamrażalnika wraz ze zmiksowanymi. Zamrożone wyciągnąć i zeskrobać z obu naczyń do jednego pucharka deserowego
Komentarze (0)