Kakigōri (deser japoński)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3669
Kakigōri (deser japoński)
fot. Chris 73 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 10 zielonych winogron
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 1,5 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty Matcha

Opis przygotowania:

Winogrona umyć, pozbawić pestek i pokroić na drobne kawałki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Zagotowane składniki przelać do dwóch małych naczyń. Do jednego z nich wsypać pokrojone wcześniej winogrona i dodać sproszkowaną herbatę. Następnie składniki te miksować mikserem przez 40 sekund. Zagotowane składniki z drugiego naczynia przestudzić i włożyć do zamrażalnika wraz ze zmiksowanymi. Zamrożone wyciągnąć i zeskrobać z obu naczyń do jednego pucharka deserowego

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów