Pomidory z grzybami nadziewane szpinakiem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2077
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 200 g mrożonego szpinaku
- 39 g pieczarek
- 30 g tartego sera żółtego Gouda
- 2 łyżki oleju
- 4 pomidory
- 1 cebula
- natka zielonek pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki, a kapelusze zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić. Pomidory przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Kukurydzę osączyć z zalewy, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 minuty, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Usmażoną ściągnąć z ognia i połowę pozostawić, a resztę wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożony szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wsypać do tego tarty ser żółty oraz połowę pozostawionej smażonej kukurydzy i smażyć jeszcze przez minutę na małym ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i nadziać nimi wydrążone pomidory oraz pieczarki. Nadziane składniki dodać do kukurydzy na talerzu.
Komentarze (0)