Pomidory z grzybami nadziewane szpinakiem i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1879
Pomidory z grzybami nadziewane szpinakiem i serem
fot. moonlightbulb / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 39 g pieczarek
  • 30 g tartego sera żółtego Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • natka zielonek pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Pieczarki oczyścić, odciąć trzonki, a kapelusze zalać 1 l wody, zagotować i odcedzić. Pomidory przekroić w górnej części i wydrążyć środki. Kukurydzę osączyć z zalewy, po czym przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 minuty, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Usmażoną ściągnąć z ognia i połowę pozostawić, a resztę wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać rozmrożony szpinak, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym wsypać do tego tarty ser żółty oraz połowę pozostawionej smażonej kukurydzy i smażyć jeszcze przez minutę na małym ogniu. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i nadziać nimi wydrążone pomidory oraz pieczarki. Nadziane składniki dodać do kukurydzy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów