Kruche ciastka z konfiturą pomarańczową i bezą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4751
Składniki:
- 40 g mąki krupczatki
- 30 g gotowej konfitury pomarańczowej
- 15 ml aromatu waniliowego
- 10 dag masła
- 10 dag margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- Na bezę:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 arkusz papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajka, dodać aromat waniliowy, pokrojone drobno masło, margarynę oraz cukier puder i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione nakryć ściereczką i na 15 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na
grubość 1 cm razem z rozsypanym cukrem. Następnie z rozwałkowanego ciasta foremką wyciąć odpowiednie kształty. Wycięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na ciastka nałożyć gotową konfiturę pomarańczową.
Przygotować bezy: białka ubić z cukrem pudrem
na sztywną pianę mikserem, następnie nałożyć ją na wyłożoną konfiturę.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180
stopni i piec na złoty kolor.
grubość 1 cm razem z rozsypanym cukrem. Następnie z rozwałkowanego ciasta foremką wyciąć odpowiednie kształty. Wycięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Na ciastka nałożyć gotową konfiturę pomarańczową.
Przygotować bezy: białka ubić z cukrem pudrem
na sztywną pianę mikserem, następnie nałożyć ją na wyłożoną konfiturę.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180
stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (2)
ciasteczka z tego przepisu nie mają prawa się udać
@ola: Dlaczego? Chciałam spróbować.