Pieczone pomidory z czosnkiem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6105
Składniki:
- 8 dojrzałych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i przełożyć na tackę do zapiekania. Następnie nakłuć je widelcem i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i posypać nim przekrojone pomidory. Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamicznym oraz brązowym cukrem, po czym przelać łyżką na pomidory z czosnkiem. Dodać do tego świeży rozmaryn i wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec do czasu, aż pomidory zaczną się rumienić.
Komentarze (0)